Malin Wollin
Jag är Malin Wollin. Jag skriver. Kolumner, blogg, böcker, artiklar. Jag bor i ett radhus i Kalmar med Joachim och fem barn som är födda -02, -04, -08, -13 och -17. Det bästa som finns är att sitta på en grönt inbäddad altan och äta middag, bada i havet, läsa bok, sjunga med i låtar i en tonart som jag egentligen inte mäktar med, lyssna på barnens prat och dricka perfekt doserat kaffe till P1. Och skriva. Men det är också det värsta som finns. Det är en kamp, och den kampen ska utspela sig på Femina. Ni sitter på första parkett och har det bra.
Annons

Vad avslöjar en god person?

När man ska köpa filmjölk och ser att det finns olika utgångsdatum och väljer att köpa den med kortast datum.

Det är skillnaden mellan en bra och en dålig person.

Ingen kommer veta vad du gjorde, du tjänar ingenting på det själv. Den enda som gynnas är butiken.

Annons

Det finns andra faktorer. Men det här lilla lilla valet säger en miljon saker om filätaren, eller filantropen.

Annons

Vad gör en god person god?

Jag försöker le och säga hej till gamla människor på bussen.
Jag tänker att jag gör en så himla vacker gärning som räcker hela dagen. När de i själva verket säkert har fler vänner än jag och undrar vad det var för psykfall som satt och tittade på dem med ömkan när de bara försökte åka kollektivt ifred.

Varsågod ditt stackars russin, här får du min blick. Helt gratis och själviskt gör jag detta för dig. När du kommer hem till din lägenhet där du bara hör ljudet av klockan som klämtar för dig, när du sätter dig ner ensam med ditt hårda bröd eftersom ordet knäckebröd är för modernt för dig, då kan du tänka på mitt vänliga ansikte: hur jag gav av min tid och uppmärksamhet och log mot dig helt snällt fast jag inte ens behöver, trots att du inte är min mormor.

Andra godhetsmarkörer: cykla på gammal cykel och ha en Fjällräven.

Annons

Märkesväska, javisst, men har ni någonsin sett en mördare packa ner sin hammare och handskar i en kånken?

Vad tycker ni gör en god människa? Jag menar inte de stora penseldragen, jag vill ha pyttegrejerna.
Så att jag inte behöver anstränga mig så hårt när jag ska prova dem.

45 kommentarer till “Vad avslöjar en god person?”

 1. Anna skriver: 29 september, 2020

  Att plocka äpplen från ditt träd och lägga i en korg. Ställa korgen på ett litet bord vid vägen och skriva en fin skylt med texten ”Varsågod att ta!”


 2. Malin skriver: 29 september, 2020

  Att plocka upp skräp ute när ingen ser.

  Att göra goda gärningar utan att berätta om dem.

  Att tänka att personen nog bara har en dålig dag när den verkar knäpp.


 3. Sofia skriver: 29 september, 2020

  Min man låg och frös i sömnen en natt för många år sen. Jag märkte det och kröp upp bakom honom och la mitt täcke över oss båda. Efter en liten stund hörde jag små snarkningar. Då kände jag mig god, för det där visste jag att han inte skulle komma ihåg dagen efter, och det gjorde han inte heller.


 4. Sofia skriver: 29 september, 2020

  Oh! Jag har en till grej. Jag brukar släcka folks glömda bakljus på sina parkerade cyklar och det har ingen någonsin sett mig göra, så det är rent godhjärtat.


  1. Sanna skriver: 29 september, 2020

   Åh det där gör jag också. Men sen kom jag på att tänk om ngn lämnat det på med flit bara för att springa iväg o göra ngt lite snabbt, och sen när hen kommer tillbaka så cyklar hen ovetande iväg med släckt baklyse. Och tänk om hen blir påkörd då, på grund av mig!
   Så tänker jag nu så nu vågar jag inte röra andras cykellysen…


   1. Sofia skriver: 30 september, 2020

    Nej, fortsätt rör andras cykellysen! För om hen INTE bara sprang för att hämta nåt så står ju cykeln och lyser hela natten i onödan och batteriet tar slut. Sen när hen ska använda den i mörker nästa gång så kommer hen cykla trots att ljuset inte längre funkar, ity så fungerar människan. Det är ju då det blir farligt! Man närmar sig ju oftast sin cykel bakifrån i och med att den står inkilad i ett cykelställ, och därmed ser man också att ljuset bör sättas igång. Men man LÄMNAR sin cykel med ryggen mot bakljuset = man missar att det fortfarande är igång.


    1. Anna skriver: 30 september, 2020

     Åh jag gör samma! Jobbade på sjukhuset förut och då gjorde jag det på morgonen åt alla hjältar som cyklat i mörkret ännu tidigare på morgonen. Så att batteriet skulle räcka till deras färd hemåt också.


 5. Angelica Renhuvud skriver: 29 september, 2020

  Städa utan att påpeka det för sin sambo i efterhand. Så svårt. Otroligt godhjärtat.. haha


 6. Cia skriver: 29 september, 2020

  Jag köper inte fil med kort datum, jag vill ha fil som håller tills jag hunnit äta upp den.
  Samma med mjölk. Gör det mig mindre god? Slipper slänga mat iaf och äta upp medans den är bra 😋


 7. Anders Holmbom skriver: 29 september, 2020

  Du e lite korkad som tar med att gynna affären. Finns bra många saker som kommer före det….


  1. Lars skriver: 30 september, 2020

   Anders, Onödigt att kalla någon korkad.
   Sedan tycker jag att dom flesta kommentarer är vanliga saker som gör livet lite bättre för alla och alla borde göra. Tack alla ni som gör det!


  2. Petronella skriver: 2 oktober, 2020

   Vet man att man kommer äta upp filen eller dricka upp mjölken innan den blir dålig (datummärkningen är f ö extremt snålt tilltagen) är det här ju himla bra för att minska matsvinnet 😉


 8. Ulrika skriver: 29 september, 2020

  Varje gång jag möter en kollega ger jag lite beröm för bra jobb, om jag inte kan det försöker jag hitta nåt annat positivt att säga; vilken fin tröja du har. Fast gör det mig till god? Jag har ju en baktanke med det, vill ha en god stämmning på arbetsplatsen.
  Hittar jag skräp i naturen/skogen plockar jag upp det och slänger/återvinner. Det gör mig nog lite god tror jag.


 9. Biggan skriver: 29 september, 2020

  Att alltid ha några reflexer (sådana där armband) i fickan och i bilen och ge bort när du möter någon i mörkret som inte syns.


  1. Catarina skriver: 29 september, 2020

   Intressant! Det där har jag alltid tänkt att man skulle göra men inte provat för jag vet inte hur mottagaren skulle reagera. Blir de glada eller irriterade? En del verkar ju faktiskt vilja cykla på en svart cykel utan lyse och reflexer i mörkret, klädda som mimartister i helsvart. Dock utan det vitsminkade ansiktet som verkligen hade behövts när de korsar gatan framför ens bil.
   Är inte det konstigt förresten, att när det är som mörkast i Sverige så verkar 75 % av Sveriges befolkning tycka att svart är den enda rätta färgen på ytterkläder?
   Ursäkta, jag börjar komma ifrån ämnet… Läggdags!


   1. Biggan skriver: 30 september, 2020

    Catarina. Än har jag inte mött någon som blivit irriterad. Men man får så klart ha ett snällt öppningsord. Typ jag har hela fickan full av reflexer. Du får en så syns du bättre i höstmörkret. Var rädd om dig och ha en bra kväll.


   2. Sessan skriver: 30 september, 2020

    Och visst är det märkligt att så många hundägare som varje dag året runt går på sina promenader vägrar reflexer.


 10. Karolina skriver: 29 september, 2020

  Kavatskor, lugg, le mot expediten och säga jatack när hen får veta beloppet, prata artigt om väder med en bekant trots man har bråttom, använda tygpåse istället för plast, tala lågmält (obs. Inte samma som att väsa ihopbitet) till sina barn vid tillsägelser, dofta neutralt men gott, alltid låta gästerna ta först, be aftonbön, köpa ekologiskt. Men snällast i världen är min morfar: godheten själv.


  1. Lisa skriver: 30 september, 2020

   Hur gör kavatskor en till en god människa? Såg en i kavatskor och Fjällräven som byggde varuberg och la streckkoderna hej vilt på varubandet på Willys (produkterna var säkert ekologiska).


   1. k skriver: 30 september, 2020

    Uttrycket en ulv i fårakläder. Jag är personligen mer rädd för tillrättalagda fjällrävenbärare med ofärgat hår och diskret makeup som talat långsamt och genomtänkt än en heroinist i parken med adidasbyxor och luvtröja.


    1. Anna skriver: 16 oktober, 2020

     Jag med.


 11. Ella skriver: 29 september, 2020

  Åh det är precis som i vänneravsnittet där Phoebe ska övertyga Joey (tror jag) om att det visst finns osjälviskt goda handlingar. Vilket serien menar att det inte gör för även när man gör en god handling för någon ovetande person, mår man själv bra av att vara snäll = själviskt. Men är det så hemskt om man själv mår lite bättre? Världen blir ju iaf en finare plats av snällhet ❤️


  1. karin skriver: 30 september, 2020

   EXAKT. Snällhet är egocentrism pga att alla människor vinner något på att vara god. Ingen skulle gentligen vara snäll och god om man inte vann något på det. Det handlar om självinsikt. Därmed inte sagt att egocentriska goda gärningar är dåliga. Utan dem gick ju samhället helt åt helsike.


 12. Ann-Charlotte L skriver: 29 september, 2020

  Dra ut någon grannes soptunna om de glömt och peta ner deras post i brevlådan om den sticker ut då det regnar


 13. Terese skriver: 30 september, 2020

  Någon som blir uppriktigt glad för nån annans skull fast det innebär att den andre vinner och man själv förlorar. Exempelvis man satsar i ett travlopp på olika hästar och så vinner kompisen och man blir lika glad som om man själv skulle vunnit.


 14. Karin skriver: 30 september, 2020

  Att inte börja med sig själv i varje mening.
  Att vara den förste som viker av när man blir för många på gatan så att den andre kan gå.
  Att plocka upp skräp
  Att ställa ut vatten till djur om det är varmt på sommaren och mat på vintern
  Att inte ens säga att man gjort det man gjort.
  Att inte ens tänka att personen nog har problem man tycker sig haft överseende med.
  Smugpeople är inte goda. De är bregott på egot


 15. Tina skriver: 30 september, 2020

  Flyttar på elsparkcyklar som ligger i vägen och ställer vid närmaste vägg.
  Plockar upp matrester i vasken hemma utan kommentar.
  Reser cyklar som vält i cykelställ vid tågstationen där jag bort
  Släcker cykelbelysningar som glömts bort
  Slänger skräp som ligger utanför papperskorgar (svårare nu när det är coronatider och papperskorgar syns mer sällan)
  Reser mig alltid för någon som behöver sittplats bättre än jag på bussar och tåg


 16. Molly skriver: 30 september, 2020

  Jag lyssnar för säkert tionde gången när min granne håller en utläggning om att …”folk som plockar upp hundbajs men sen slänger hela påsen i naturen är helt otroligt dumma, då kan de ju lika bra låta bajset ligga istället, det ta ju mycket längre tid för en plastpåse att förmultna än för hundbajset.”
  Jag lyssnar och säger inte att det väl ändå är mer sannolikt att en och annan hundägare råkar tappa en påse nån gång. För då skulle ju min granne förstå (kanske) att det är hon själv som är korkad. Jag talar heller inte om att jag redan hört detta nio gånger innan. Ärligt talat blir jag lite osäker själv nu om jag är snäll eller lika korkad som min granne.


  1. k skriver: 30 september, 2020

   Du får fundera. ”snällt” av dig som är ”smartare” att lyssna utan att ifrågasätta så mycket.


  2. am skriver: 30 september, 2020

   Håller med din granne! Det tål att upprepas också eftersom folk fortsätter slänga sina påsar med hundbajs, tex ut i kohagen, i skogen, in i stenmuren… Brukar folk ”tappa” sina soppåsar på väg till soptunnan också?


   1. Sofia skriver: 30 september, 2020

    Mina grannar tappar ibland grovsopor på golvet i soprummet.


   2. Catarina skriver: 30 september, 2020

    Håller också med grannen! Att man ständigt återkommer till de där hundbajspåsarna är ju för att det är ett olöst mysterium varför folk kastar dem där!
    För vadå ”tappar”? Hur då? Jättesvettiga slippriga händer? Halkiga handskar? Eller slutade fingrarnas pincettgrepp plötsligt att fundera? Man vill ju veta hur det går till!


    1. Erika skriver: 30 september, 2020

     För att man håller i ett eller flera hundkoppel, kanske en väska, ett par handskar osv, man lär ju inte lägga en påse bajs i fickan i första taget. Har man en hund som lägger en falukorv så märker man ju lättare om en sån påse ramlar ifrån, men en liten lätt bajspåse, ja, inte så svårt för mig att se att den kan glida ur greppet i farten nån gång.


 17. Catarina skriver: 30 september, 2020

  Fungera, inte fundera!


 18. Anna skriver: 30 september, 2020

  Jag torkar alltid av handfatet på på toan på jobbet/restaurangen/etc precis som den uppmaningen som finns på flygplanstoaletterna. Plockar t.o.m upp andras pappersservetter som hamnat utanför papperskorgen om jag har en bra dag 😊


  1. Majsan skriver: 16 oktober, 2020

   Och plockar upp kläder som ligger på golvet i affärer (pga för mycket kläder intryckta på en kläd stång), gå tillbaka med kassakvittot om ”kassören” missat en vara (inte roligt äta eller dricka upp något obetalt), köpa Rosa Bandet (t.ex) produkter i oktober och ge bort till vänner och arbetskamrater etc.. tycker inte goda handlingar är egocentriska utan bara goda, utan att vänta något i gengäld, och så bra att vi kan vara goda människor utan att det märks eller utmärks utan bara för att vi vill det och mår bra av det.


 19. Annika skriver: 30 september, 2020

  Inte för att jag bor på hotell särskilt ofta. Men när jag gör det, så drar jag alltid av de använda sängkläderna och lägger i en hög så att städpersonalen ska slippa. Jag tänker att de har ett stressigt och tungt arbete, och att det är en enkel, liten sak som kan bespara någon ett par minuter, och slippa några moment just i det rummet.


  1. Caroline skriver: 2 oktober, 2020

   Jag gör likadant! Tänker att den som städar kanske till och med kan sätta sig ner och vila lite ett par minuter, om hen behöver. Om jag tar av sängkläder och samlar ihop handdukar så har jag möjliggjort det iaf 🙂


 20. Ewa Marie skriver: 1 oktober, 2020

  Annika, vilken fin grej! Det ska jag ta efter!


 21. Molly skriver: 1 oktober, 2020

  Nu har jag kommit fram till vad jag tycker avslöjar en god person. Det är att den personen inte letar efter att andra människor gör fel/är dumma/ vill illa. För man dömer ju ofta andra efter sig själv. En god person blir snarare förvånad när andra gör dumma saker. De tänker heller inte, nämen blää, här ligger en bajspåse, fyyyy vilken hemsk människa som med flit och planering fyllde den med hundbajs och slängde den precis här, ondskefulla varelse! Den tänker, oj här har någon tappat en bajspåse. Godhet är att se det bästa i sin medmänniska i första hand. Ännu godare är personen om den sen tar upp bajspåsen och slänger den i närmsta soptunna avsedd för sådant avfall.


  1. karin skriver: 1 oktober, 2020

   Nonexisting person
   Men goda stunder i sig har de flesta personer. Det tror jag nog


  2. Lisa skriver: 2 oktober, 2020

   Bäst beskrivning hittills. Min man räddar alla sorters mer eller mindre äckliga halvdöda insekter ur diskbaljor på sommaren. Och han är snäll mot alla högre stående varelser också.


 22. Anna-Karin skriver: 4 oktober, 2020

  Min sambo ringde mig tidigare idag och sa att jag måste komma och rädda honom. Båda papperspåsarna hade gått sönder i det myckna regnandet på väg hem från affären. Jag möter honom på vägen snabbare än väntat och han kommer med hel stor påse. En man hade sett honom från fönstret och sprungit ut i regnet med en påse till honom. Vardagssnällhet är smörjet som får oss orka vidare.


 23. Ingela skriver: 7 oktober, 2020

  Vilka underbara kommentarer, blir alldeles varm i hjärtat av att läsa!
  Jag brukar trycka ned papperet i överfulla papperskorgar på allmänna toaletter så att det får plats mer. Om toapappret är på väg att ta slut säger jag till personalen. Jag brukar också se till att det sticker ut en flik av toapappret så att nästa person lätt ska se var hen ska börja dra. Toaletter ligger mig varmt om hjärtat inser jag nu.


 24. Eva skriver: 15 oktober, 2020

  Hjälpa någon som bär något tungt. Hjälpa äldre över vägen, kan vara stressigt även med trafikljus när man gar väldigt långsamt. Stanna och fråga om de behöver hjälp när man ser någon som står still och ser ut att inte hitta. Säga ”du kan gå före” till någon efter mig i kön som bara har ett par få grejer eller som handlar med små barn. Säga tack och le när någon hjälper mig ! Hälsa ordentligt på personal och servicepersoner och inte ha telefonen uppe. Hålla upp dörren och vänta in någon som kommer efter. Vara uppmärksam i trafiken och släppa förbi någon som annars måste bromsa in (t ex efter en lastbil) och i allmänhet vara generös i trafiken, särskilt mot fotgängare när det är kallt och mörkt.

  Över huvud taget, vara lite uppmärksam på människorna runt omkring… om någon verkar vara lite nere, kanske föreslå en fika eller en promenad.

  Precis som min mamma gjorde.


Dela på:
Annons
Laddar
https://malinwollin.femina.se/okategoriserade/fredagstalet/