Malin Wollin
Jag är Malin Wollin. Jag skriver. Kolumner, blogg, böcker, artiklar. Jag bor i ett radhus i Kalmar med Joachim och fem barn som är födda -02, -04, -08, -13 och -17. Det bästa som finns är att sitta på en grönt inbäddad altan och äta middag, bada i havet, läsa bok, sjunga med i låtar i en tonart som jag egentligen inte mäktar med, lyssna på barnens prat och dricka perfekt doserat kaffe till P1. Och skriva. Men det är också det värsta som finns. Det är en kamp, och den kampen ska utspela sig på Femina. Ni sitter på första parkett och har det bra.
Annons

Dumma sallad

Igår hade vi kalas för ett barn som fyllde tonåring. 

Vi bjöd på vegetarisk lasagne med getost som alla tyckte var jättegod, och det var den därför att Joachim hade gjort den. Ju längre bort från köket jag fladdrar omkring desto bättre blir smaken.

Annons
Hunger är den bästa kryddan. Och att jag inte lagar maten.
Kommer jag aldrig sluta älta att jag inte kan laga mat? Tydligen inte. 

När halva disken var klar och vi hävde oss i soffan blev jag akut hungrig. 

Klockan är 21, jag vill ha mat men har ingen ork. Då finns det bara ett svar. Toasts. 

Jag rostade vitt bröd med olivolja en stund, sedan tog jag ut dem, smetade tomatpuré och hällde över en blandning av färska champinjoner, vitlök, purjulök, halloumi och olivolja. Rostade alldeles för länge så att det blev chips och brunt och torrt. Gick väl att äta, antar jag. 

Men. 

Nu vill jag prata om omöjliga grönsaker. Grönsaker som inte låter sig tvättas. 

Annons

Jag tittar på dig purjolök.

Bara en sån sak som att du heter purjolök när alla i hela Sverige säger purjulök. 

Man ska skära ett snitt på längden och sedan skölja, är det så?

Och sen när man hackar så hittar man ett kilo matjord. 

Vem har designat purjolöken, den är så dum. 

Samma sak med romansallad. Skölja och skölja och skölja och sedan när man börjar slita isär den så hittar man jord samt små svarta djur som ser ut att ha blivit avbrutna i ett familjegräl. Ursäkta, låt inte mig störa. 

Jag tänker inte, jag vägrar, jag går inte med på, att man ska plocka ett blad i taget och stå och slösa elva liter vatten. 

Vad ska vi mer göra för dig romansallad? Gå på bio? Jag tänker inte ta hand om dig som om du är det barnet jag älskar mest. 

Annons

Så jag slutar med romansallad och jag slutar med purjolök. 

Isberg och salladslök är ändå godare. 

 

 

 

15 kommentarer till “Dumma sallad”

 1. Biggan skriver: 13 september, 2021

  Jag älskar Romansallad och purjolök. Det finns säkert en miljon bättre sätt men så här gör jag. Romansallad. Slå upp diskhon alternativt jättestor bunke med iskallt vatten. Skär av änden och låt bladen ligga i blöt ca 5-10 min. Skräpet flyter upp. Skölj blad för blad. Det är ju inte miljoner blad och går på ett kick. Förvara överblivna lätt avtorkade blad i en plastpåse med lite hushållspapper runt om. Papperet suger upp fukten och de håller sig fina längre. Purjolök: strimla det gröna först och skölj lätt i ett durkslag. Där sitter inte gruset. Strimla det vita och skölj igenom en näve i taget i durkslag. kör ner fingrarna i durkslaget och dela på ringarna. Du ser gruset när purjolöken är strimlad. Lyft över den rena purjolöken i en plastpåse innan du sköljer en ny näve. Låter omständligt men har du gjort det en gång så fattar du grejen. Det du inte ska använda fryser du i en plastpåse eller en plastburk. Då har du alltid fin purjo att ha i soppan/pajen/grytan. Ser fram emot fler tips från andra. ❤️


  1. Millan skriver: 13 september, 2021

   Jag tror jag älskar dig Biggan


   1. Biggan skriver: 14 september, 2021

    Oj. Tack🙂💐


 2. Sandra S skriver: 13 september, 2021

  ”Jag tittar på dig purjolök” 😂😂😂😂


 3. Ylva skriver: 13 september, 2021

  Nej, jag säger purjo. Man kan tänka på att den heter porre på danska så blir det roligare. Men omöjlig att få ren från jord är den ju ändå…


  1. Tammi skriver: 14 september, 2021

   Hahaha, heter den så på danska? Ska börja säga porre istället!


 4. Marie skriver: 14 september, 2021

  Biggans tips låter fungerande! Jag brukar skära upp hela purjon på längden och sedan i skivor – blir halvcirklar. Låter allt simma i en skål med vatten, rör runt litet så allt blir blött. Kör sedan i salladsslungan. Om jag orkar fryser jag in en större mängd på en gång.


  1. Biggan skriver: 14 september, 2021

   Himla bra tänk med salladsslungan. Har en som ligger bortglömd och dräller i den mekaniska potatisskalaren. Som jag ska använda den nu. Tack ❤️


  2. Malin skriver: 16 september, 2021

   Det är med salladsslungan som när man köper med mat från Mc Donalds – större omfång på skräpet efteråt som inte ryms i påsen trots uppäten mat – tar orimligt mycket plats i diskstället. Både genial och urbota uppfinning.


 5. Sofia skriver: 14 september, 2021

  Jag säger purjolök (men för övrigt instämmer jag i allt).


 6. Tammi skriver: 14 september, 2021

  Jag brukar också hacka upp romansallad och lägga i en skål med vatten. Sen kör jag den i min salladsslunga för att få bort allt vatten.
  Har lärt mig av morsan.


 7. Maria skriver: 14 september, 2021

  Jag säger pööjålök, på äkta småländska!


  1. Biggan skriver: 14 september, 2021

   🤣🤣 Ja precis så 💖👍👌


 8. Linda skriver: 16 september, 2021

  Alltså alla i hela Sverige säger inte purjulök, det skulle ju vara gräsligt. Själv säger jag precis som det stavas, d v s purjolök.


 9. Annika skriver: 16 september, 2021

  Du är så härligt kreijsi… Dummadumma grönsaker…


Dela på:
Annons
Laddar
https://malinwollin.femina.se/okategoriserade/fredagshus-flaskomgang/