Nu måste vi svampbråka. I Sverige kastar vi 124 kilo mat per person och år (Källa: WWF) Det är en siffra som inte säger mig någonting. Jag vet inte ens hur många kilo mat en fullvuxen människa äter per år. Men om vi leker med tanken om en nollvision, att vi kastar noll kilo mat (borträknat ägg- och fruktskal och liknade) så är 124 kilo en skyhög siffra. Och när det gäller mat som kastas så är vi konsumenter tydligen sämst i klassen. Men. I fredags åkte jag till Ica för att köpa portobello så att jag kunde göra min godaste pasta till mig och Sofia. Jag hittade endast portobello i plastförpackningar om två. I hyllan låg tio sådana portobelloförpackningar. Samtliga var mögliga. En anställd kom och tömde hyllan och beklagade att det inte fanns mer portobello på lagret. Kvar låg en brun sörja. Slemmig svampsorg. Detta är ju inget konstigt alls. Så här blir det när man förpackar saker i plastlådor. Det bildas fukt som sedan leder till mögel. Jag är ingen livsmedelskemist, det här är ganska basala grejer. Det finns ju en anledning till att svamp köps hem i särskilda svamppåsar av papper. Så varför, åh varför, SÄLJS de i plastförpackningar? Affären gör förlust, miljön gör förlust och jag, den svampälskande kunden, gör förlust. Jag skulle säga att minst 75 procent av svampen i svamphyllan låg förpackad i små plastförpackningar. Och om jag gissar, så tror jag att butiken kastar hälften av den svampen. Och detta är bara min lilla Icabutik. Betänk det kolossala svampsvinnet runtom i landet. Helt i onödan. Snälla Ica och Coop och alla andra: saluför inte svamp i plastförpackningar. Lägg dem luftigt i korgar och låt svampen undvika att gå ett mögligt öde till mötes. Jag vill välja min egen vikt i svamp, annars får jag kramp. (Bild från Torna Hällestad lanthandel)